Άρθρο

Γιώργος Παπατριανταφύλλου

Επικοινωνιολόγος

 www.georgepapatriantafillou.com

6974313052

Στη γενιά αυτή η τεχνολογία δεν προκαλεί Δέος .

Η υψηλή ταχύτητα είναι φυσιολογική γιαυτούς .

Δεν πείθονται απο την εμπορική επικοινωνία αλλά απο αυτά που λέγονται στα δίκτυα .

Βλέπετε πως δεν συγκεντρώνονται εύκολα και για πολύ ώρα .

 

 

Segmentation .

Ως καταναλωτές επιθυμούν να επινοούν απο κοινού με τις επιχειρήσεις προιόντα και υπηρεσίες αλλάζοντας τις επιχειρήσεις .

Ως μαθητές περνούν απο τη δασκαλοκεντρική νοοτροπία στη μαθητοκεντρική με επίκεντρο τη συνεργασία .

Ως πολίτες επιθυμούν μία άλλη κεντρική διοίκηση , επιθυμούν πολλές και πολλαπλές δυνατότητες .

Κεντρικά Χαρακτηριστικά .

Η Net Generation μεγαλώνει βλέποντας σε υπολογιστές όπως οι μεγαλύτεροι μεγάλωναν βλέποντας τηλεόραση .

Το Διαδίκτυο αναπτύσσει την κριτική σκέψη των παιδιών , ποιές είναι καλές ιστοσελίδες , ποιές πληροφορίες να επιλέξω , πως να διακρίνω τι είναι πραγματικό και τι όχι ;

Περνά τους ανθρώπους απο τη μονόδρομη επικοινωνία σε μία διαδραστική επικοινωνία .

Τα παιδιά στις οικογένειες τους είναι σε θέση αυθεντίας κάτι που επηρρεάζει θετικά την ψυχολογία τους .

Και όμως είναι απείρως πιό έξυπνοι .

Ο εγκέφαλος των Net Generation έχει αναπτυχθεί διαφορετικά απο ότι των προηγούμενων γενεών σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες .

Η πρόσβαση στην πληροφορία είναι άπειρης δυναμικής έναντι της φτωχής πρόσβασης των προηγούμενων γενεών και η net generation μαθαίνει πως να έχει πρόσβαση σε αυτές να τις διαλέγει , να τις κατηγοριοποιεί και να τις απομνημονεύει . Όλα αυτά έχουν επιδράσει αυξητικά στη νοημοσύνη της .

Δεν εκπαιδεύουμε εμείς αυτή τη γενιά αλλά …………

Στη Φινλανδία η κυβέρνηση επέλεξε παιδιά της Νet Generation να διδάξουν υπολογιστές στους δασκάλους τους .

Η δυναμική των σχέσεων εξουσίας μεταξύ δασκάλων και μαθητών θα αλλάξει για πάντα .

Είναι ίσως η εξυπνότερη γενιά της ιστορίας της ανθρωπότητας . Ούτως ή άλλως ο δείκτης IQ ανεβαίνει τρείς ποσοστιαίες μονάδες ανά δεκαετία απο τον β’ παγκόσμιο πόλεμο και μετά .

Οι νόρμες της Net Generation .

Επιθυμούν ελευθερία σε ότι κάνουν επαγγελματικά – προσωπικά – κοινωνικά .

Επιθυμούν να διαμορφώνουν αυτοί τις καταστάσεις , πέρα απο τη μονόδρομη επικοινωνία . Επιδιώκουν να είναι αμφίδρομη .

Ερευνούν τα πάντα και επιδιώκουν να μπαίνουν μέσα στις επιχειρήσεις .

Ερευνούν τις αξίες και επιδιώκουν να συνεχίζουν με αυτούς όπου οι αξίες τους ταυτίζονται .

Παίζουν net games και θέλουν παντού παιχνίδι και διασκέδαση .Επιπλέον μέσα απο τα games δυναμώνουν το στρατηγικό τους πνεύμα και αναζητούν πολλαπλές λύσεις για κάθε στόχο .

Βασίζονται στις συνεργασίες και την Ανάπτυξη Σχέσεων . Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 9 στους 10 εάν ένας πολύ καλός τους φίλος τους συστήσει ένα προιόν ή μία υπρεσία θα την αγοράσουν .Επηρρεάζονται απο τα δίκτυα επιρροής στα οποία συζητούν για φίρμες , εταιρείες , προιόντα και υπηρεσίες .

Είναι εκπαιδευμένοι στην ταχύτητα . Στις Ηλεκτρονικές Αίθουσες διδασκαλίας όπου τα πάντα λειτουργούν βάσει των δεδομένων σε όλο τον κόσμο , με βασικό χαρακτηριστικό τη ροή πληροφοριών μεταξύ τεράστιων δικτύων ανθρώπων η επικοινωνία διεξάγεται πιό γρήγορα απο ποτέ .Κάθε μήνυμα σε πραγματικό χρόνο πρέπει να παίρνει απάντηση σε πραγματικό χρόνο .

Χαρακτηρίζονται απο καινοτόμες δράσεις και αναζητούν συνεχώς νέες ιδέες . Αναζητούν διαρκώς τις αναβαθμίσεις , τα νέα μοντέλα , καινοτόμες εργασίες και εργοδότες , νέους τρόπους συνεργασίας , ψυχαγωγίας εκμάθησης – εκπαίδευσης .

H Net Generation στο σχολείο .

Η γενιά αυτή δεν θέλει να κάθεται αμέτοχη μπροστά σε έναν δάσκαλο .

Στο πανεπιστήμιο Cornell η dr Maria Terrell βηματίζει ανάμεσα στα θρανία και ζητά απο τους μαθητές να συζητήσουν για να απαντήσουν στα ερωτήματα τα οποία θέτει .

Σχολικό πρόγραμμα απο το Μέλλον .

Το πρόγραμμα αυτό στο Cornell λέγεται «Καλές Ερωτήσεις» και επιδοτείται απο το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών .Μία απο τις στρατηγικές του είναι το Just In Time .Είναι διδακτική και μαθησιακή στρατηγική που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ανάθεσης εργασιών βασισμένων στις πηγές του διαδικτύου με μία τάξη αυτενεργών μαθητών όπου τα μαθήματα προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες της τάξης .

Οι μαθητές δίνουν στο δάσκαλο κάποιες ερωτήσεις – απορίες και ο καθηγητής προσαρμόζει τη διδασκαλία του σε αυτές τις ερωτήσεις (ποιοτική έρευνα ) . Οι ερωτήσεις είαι αυτές που δυσκολεύουν τους μαθητές .Οι μαθητές που αληλεπιδρούν με αυτή τη μέθοδο πετυχαίνουν πολύ καλύτερες επιδόσεις .

Ο Μαθητής, Δάσκαλος .

Ο John Seeley Brown , καθηγητής πανεπιστημίου στη Νότια Καλιφόρνια εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Σιγκαπούρης και δηλώνει πως : « είναι εκπληκτικό και μοναδική εμπειρία να βλέπεις τα παιδιά να διευθύνουν την αίθουσα . Είναι απίστευτο το πόσα μαθαίνει ο δάσκαλος και πόσο δημιουργική είναι αυτή η διαδικασία» .

Γνωρίζοντας τα παιδιά .

Στο Middle College του Μέμφις του Τενεσί στις τρείς τελευταίες τάξεις του σχολείου υπάρχουν 250 μαθητές , ετερόκλητος πληθυσμός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο κάθε ένας .Παιδιά ικανά σε ακαδημαικές επιδόσεις , άλλα με μαθησιακές δυσκολίες , με προβλήματα συμπεριφοράς .Οι διδάσκοντες γνωρίζουν το μαθησιακό στίλ κάθε παιδιού απο τη συνέντευξη εισαγωγής και απο το ερωτηματολόγιο . Με τη μέθοδο αυτή προσαρμόζουν το διδακτικό τους στίλ στην τάξη και στο κάθε παιδί ξεχωριστά .

Κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα 

Η Caroll Ann Tomlinson συγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για το διαφορετικό της εκπαίδευσης στη νέα κοινωνία ( μεταξύ άλλων συγγραφέας του The Differentiated Classroom :Responding to the Needs of All Learners ) , αναφέρει πως : « Παλαιότερα οι δάσκαλοι πίστευαν ότι ο καλύτερος τρόπος μάθησης είναι μέσω της επανάληψης και της άσκησης . Τώρα κατανοούμε πληρέστερα το ρόλο του εγκεφάλου στη μαθησιακή διαδικασία την ανάγκη των μαθητών να νοηματοδοτούν ότι μαθαίνουν . Τα παιδιά κατανοούν πλήρως πως το ένα δεν είναι καρμπόν του άλλου αλλά είναι όλα διαφορετικά και ανεξάρτητα .

Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα .

Η Net Generation η νέα γενιά της ψηφιακής εποχής δεν εμπιστεύεται ανθρώπους που δεν γνωρίζει . Προσέξτε τη ματιά τους όταν κάποιος άγνωστος τους δίνει οδηγίες .

Χαρακτηρίζουν τους κριτικούς κινηματογράφου «κάποιος άγνωστος» ενώ προτιμούν την άποψη ενός φίλου για τις ταινίες που πρόκειται να δούν .

Η προσέγγιση των ανθρώπων της νέας κοινωνίας γίνεται όταν η επικοινωνία μεταφέρει μηνύματα ουσιαστικά – χρήσιμα – ενδιαφέροντα τα οποία να έχουν προσωπική αξία για τους Ανθρώπους .

Η Net Generation , ενώ έρχεται αντιμέτωπη με τα εταιρικά μηνύματα , τελικά στρέφεται στα μηνύματα των φίλων τα οποία εμπιστεύεται ως γνήσια .

Οι Σχέσεις με την Οικογένεια .

Η Net Generation έχει μία πιό ανεπτυγμένη και δημιουργική σχέση με την οικογένεια σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές , στις οποίες η ιεραρχία ήταν αυστηρή και συνήθως ο πατέρας αυταρχικός τόσο όσο τα παιδιά να έχουν το φόβο του .

Νέοι Ρόλοι .

Η τυπική οικογενειακή  ιεραρχία των προηγούμενων δεκαετιών και γενεών , όχι απλά αμφισβητήθκε αλλά επί της ουσίας καταργήθηκε . Οι νέοι της Net G έγιναν οι δάσκαλοι και καθηγητές των γονιών τους σε θέματα τεχνολογίας , αντιστρέφοντας τους ρόλους εκπαιδευτικού –μαθητή εντός οικογενειακών τειχών .

Μεγαλώνουν σε σύνθετα περιβάλλοντα .

Οι άνθρωποι της Net G , μεγαλώνουν σε πιό περίπλοκα οικογενειακά περιβάλλοντα απο ότι μεγαλώσαμε εμείς σαν Boomers .Συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής μας ανά τις ηπείρους οι μονογονεικές οικογένειες , δηλαδή οικογένειες στις οποίες το παιδί μεγαλώνει με έναν εκ των δύο γονέων. Σε αυτό το μοντέλο η πολυπλοκότητα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ψυχοσύνθεση του Net G Ανθρώπου καθώς για παράδειγμα σε ένα εορταστικό δείπνο είναι πιθανό να παραυρεθούν : ετεροθαλή αδέλφια – πρώην συζύγοι συνοδευόμενοι απο τους δικούς τους νυν συζύγους – πατριοί – μητριές – πρώην πεθερικά – παππούδες ….

Κανείς δεν τους επιβάλει τίποτα .

Μέσα στις οικογένειες των Net G σαφώς και οι γονείς έχουν τη ευθύνη να χαράξουν τα όρια μεταξύ καλού και κακού , ακίνδυνου και επικίνδυνου .Όμως πλέον πρέπει να συζητούν μαζί , να ακούνε προσεκτικά και να βρίσκουν λύσεις απο κοινού , τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους .Με λίγα λόγια κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα στη Net G .

Τους κατηγορούμε αλλά ….

Κυρίως πως χάνουν τη διεισδυτική σκέψη τους λόγω της επικέντρωσης τους στην οθόνη του υπολογιστή .

Σύμφωνα με ερευνητικές διαδικασίες και αποτελέσματα αυτών τα οποία αναλύει η Αγγλίδα νευροβιολόγος Baroness Greenfield :

Οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών μπορούν να επεξεργάζονται πληροφορίες πολύ ταχύτερα απο τους μη παίκτες .

Ανιχνεύουν περισσότερα αντικείμενα απο τους μη παίκτες .

Οργανώνουν την ικανότητα τους στη λήψη αποφάσεων .

Επεκτείνει τις σχέσεις συνεργασίας .

Στο διαδίκτυο αναλύουν και επιλέγουν πληροφορίες .Αυτή είναι πνευματική άσκηση .

Μπορούν και εκτελούν παράλληλα πολλαπλές εργασίες .

Τα αποτελέσματα των πειραματικών τέστ καταδεικνύουν πως πρόκειται για μία προικισμένη γενιά .

Έχουμε μία λάθος εικόνα .

Σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Google – Eric Schmidt αυτή η γενιά :

«Είναι η πιό εύστροφη – έχει σφαιρική αντίληψη – είναι τεχνογνώστες και είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι – ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλο περισσότερο απο ότι οι παλαιότεροι .»

Αυτό είναι το Μέλλον .

Θα δημιουργήσουν έναν καινούργιο κόσμο .

Αντίθετα απο τη μονής διεύθυνσης διαδρομή των παραδοσιακών μέσων η Net G δημιουργεί έναν χώρο ο οποίος δίνει φωνή σε κάθε ιδέα , η οποία μπορεί στην παλαιού τύπου γενιά να ακούγεται επικίνδυνη .

Καταργούν τον παλαιό κόσμο και φέρνουν έναν καινούργιο .

Ξέρουν να μαθαίνουν μαζί .

Είναι ενωμένοι .

Προστατεύουν τον πλανήτη .

Αμφισβητούν τους θεσμούς γιατί δημιουργούν νέους .

Ας τους κάνουμε ευτυχισμένους .

Το εκπαιδευτικό μοντέλο της βιομηχανικής εποχής με τον δάσκαλο να μιλά και τα παιδιά απλά να ακούνε χωρίς αλληλεπίδραση δεν περνά πλέον στη ψηφιακή  γενιά .

Τα παιδιά έχουν δίκιο , πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη συνάφεια με την πραγματική ζωή τους .

Η εκπαίδευση πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να τους δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας .

Επιθυμούν να αναπτύξουν μία ουσιαστική φιλοσοφία ζωής .

Τι πρέπει να κάνουμε ;

Μην μιλάτε στα παιδιά για την αλλαγή της τεχνολογίας ως φαινόμενο πρωτόγνωρο , γιατί γιαυτά είναι κάτι δεδομένο .

Αντιμετωπίστε τα παιδιά σαν αυθεντίες γιατί στις οικογένεις τους έτσι τους αντιμετωπίζουν .

Να τους ακούσουμε τι έχουν να μας πούν , την άποψη τους για τον κόσμο , να μας πούν για τα νέα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν , τις μεθόδους συνεργασίας .

Το εκπαιδευτικό σύστημα επικεντρώεται στο δάσκαλο ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνεταιστο μαθητή .

Αυτή είναι η Ατραπός της Ευτυχίας .

Θα πρέπει να υπάρχει αλληλεπίδραση στο μάθημα και ο δάσκαλος να βοηθά το μαθητή να ανακαλύπτει νέους ορίζοντες και πάνω απ’όλα το όραμα του .

Επίσης να διδάσκεται η συνεργασία .

Ως δάσκαλοι , πρέπει να κατέβουμε απο τη σκηνή της μονόδρομης διδασκαλίας και να επέλθει αλλαγή η οποία θα σαρώσει όλα τα πεδία .

Οι δάσκαλοι πρέπει να ακούνε και να συζητούν .

Να εγκαταλείψουν το στίλ της μονόδρομης μαζικής επικοινωνίας και να υιοθετήσουν έναν πιό διαδραστικό τρόπο επικοινωνίας .

Να ενθαρύνουν τους μαθητές όχι απλά να απομνημονεύουν αλλά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να μάθουν τη διεργασία της κριτικής σκέψης .

Ναι Μπορούμε .

Να παροτρύνουν τους μαθητές στη συνεργασία μεταξύ τους και με άλλους εκτός σχολείου .

Να προσαρμόσουν τον τρόπο διδασκαλίας στο ατομικό μαθησιακό στίλ των μαθητών τους .

Ζήστε τον κόσμο της αέναης αλλαγής .

Περάστε απο τη διδασκαλία στην έννοια της ερευνητικής μεθόδου .Αφήστε τους μαθητές να διερευνήσουν ομαδικά και αποκτήστε συμβουλευτικό ρόλο .

Οι μαθητές δεν είναι μάζα . Είναι ατομικές προσωπικότητες , ξεχωριστά άτομα με ξεχωριστούς τρόπους να μαθαίνουν .

Μελετήστε τα παιδιά , με όποιον τρόπο μπορείτε .

Βλέπετε τα ώς άτομα και όχι ως ομάδα .

Ρωτήστε τα πως μπορεί η τάξη να γίνει καλύτερη γιαυτά .

Σκεφτείτε τη διδασκαλία έχοντας κατά νού τις ανάγκες τους .

Όραμα .

Μην φέρνετε τεχνολογία μόνο και μόνο για να υπάρχει .Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για ένα μαθητοκεντρικό μοντέλο .

Περιορίστε τη διδασκαλία . Θέστε ερωτήματα και ακούστε τις απαντήσεις τους . Αφήστε τους να ανακαλύψουν την απάντηση .

Δείξτε τους τον κόσμο της συνεργασίας .

Αυτό που έχει σημασία είναι η ικανότητα τους να μαθαίνουν .

Βρείτε το ρυθμό τους .

Η λέξη φίλος περιλαμβάνει εντελώς καινούργιο νόημα στη νέα κοινωνία και το νόημα όρισαν τα Κοινωνικά Δίκτυα .

Ο φίλος ξέρει ποιός είσαι και τι σε ενδιαφέρει και είναι αυτός με τον οποίο θα μοιραστείς μία ιστορία .

Δείξτε τους το Δρόμο .Γράψτε Ιστορία .

Συνεπώς η επικοινωνία θα πρέπει να είναι μία δυνατή εμπειρία αξιών , όπως σε έναν φίλο .

Πρέπει να οικοδομούνται Σχέσεις .Το ερώτημα είναι το ακόλουθο . « Η επικοινωνία θα ήταν βιώσιμη σε ζωντανή αλληλεπίδραση 1-1 ( Face to Face ) επικοινωνία με πρόσωπο που γνωρίζουμε ;» .

Η νέα λογική είναι δές τον κόσμο σαν φίλους του νέου νοήματος της λέξης .

Για τη νέα κοινωνία και τη νέα γενιά αυτής η ειλικρίνεια είναι πιό σημαντική απο την τελειότητα .

Δώστε εμπειρία διασκέδασης .Η net generation θέλει τα πάντα να περικλείουν διασκέδαση .

Δώστε τους τον έλεγχο .

Αναπτύξτε Σχέσεις – σχέσεις – σχέσεις – σχέσεις .

Στη Net G κανένας δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα , μπορεί μόνο να τους πείσει δημοκρατικά .

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ .

ΨΗΦΙΑΚΗ ΓΕΝΙΑ . Don Tapscott . Economia Publishing , 2009 .

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΒΙΩΣΙΜΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ . Tony Shallcross – John Robinson – Paul Pace and Arjen Wals . ΕκδόσειςΕπίκεντρο 2009 . 

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ .Επικοινωνία και Διακυβέρνηση Εκπαιδευτικών Συστημάτων .Πανεπιστήμιο Αιγαίου . Εκδόσεις Διάδραση 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ . Συλλογικό , τόμος Β’ . Εκδόσεις ΤΥΠΩΘΗΤΩ – ΓΙΩΡΓΟΣΔΑΡΔΑΝΟΣ 2004 . 

ΔΕΚΑ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ . Paulo Freire . Εκδόσεις Επίκεντρο 2009 . 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ .Εγχειρίδιο για τη Δημιουργία Ομάδων Διαχείρισης Κρίσεων Στο Σχολείο. Stephen E. Brock – Jonathan Sandoval – Sharon Lewis . Εκδόσεις ΤΥΠΩΘΗΤΩ – ΓΙΩΡΓΟΣ  ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2005 . 

ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ Η GOOGLE ; Jeff Jarvis . Εκδόσεις Μεταίχμιο 2010 . 

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ . Beth Doll – Steven Zucker – Katherine Brehm . ΕκδόσειςΤυπωθήτω 2004 . 

ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ : ΚΟΙΝΩΝΙΟ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΣΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ . ΚέντροΨυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων . Ερευνητικό Κέντρο «Ωμέγα» . ΤμήμαΨυχολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο . Επιμελητές Έκδοσης : Κωσταντίνος Κοσκινάς – Δρ. Σπύρος Αρσένης . ΕκδόσειςΚλειδάριθμος 2008 . 

FACEBOOK ME . Dave Awl . Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 2011 .

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ FACEBOOK . Μελπομένη Σιδέρη . Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2009 . 

ΝΕΑ ΜΕΣΑ .ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ; SOCIAL MEDIA MARKETING . Αρσένης Πασχόπουλος . Εκδόσεις Κλειδαριθμος 2010 . 

ΝΕΟΛΑΙΑ Ο ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ .Νίκος Δεμερτζής – Γιάννης Σταυρακάκης – Μπετίνα Ντάβου – Αντώνης Αρμενακης – Νικόλας Χρηστάκης – Νίκος Γεωργαράκης – Νίκος Μπουμπάρης .Εκδόσεις Πολύτροπον , 2008 .